Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Chytré tipy jak si zjednodušit vánoční úklid

předvánoční úklid (2)

Adventní období je předurčené k tomu, abychom se zastavili a užili si sváteční dny. Blíží se konec roku, je zima, brzy je tma a všichni se už těší na dny volna. Vše by mohlo jít tak trochu pomaleji, ale většinou je opak pravdou a předvánoční čas znamená stres. Lov dárků je již v plném proudu, hledání dokonalého vánočního stromku začalo a na plánovaný vánoční úklid stále nezbývá čas. Zastavte se, nadechněte se a nechte se inspirovat praktickými tipy jak si ten letošní vánoční úklid usnadnit a vše zvládnout s minimem stresu.

Kdy začít s vánočním úklidem?

A opravdu je nutné mít před Vánocemi vyprané záclony, umytá všechna okna a vyčištěnou sedačku a křesla? Pokud si bez velkého předvánočního úklidu nedokážete Vánoce představit, začněte s úklidem v předstihu, ať máte dostatek času i na ostatní předvánoční aktivity, jako je pečení cukroví nebo posezení u svařáku s přáteli.

Jste-li jako většina a vánoční úklid necháváte na poslední chvíli a pak nevíte kam dřív skočit, v klidu si předvánoční úklid naplánujte. Sepsání seznamu úkolů vám zabere pět minut a ušetří spoustu času během následného úklidu. Vezměte si kus papíru a sepište si, co vše chcete stihnout. Jednotlivé aktivity pak očíslujte dle priorit. Zaměřit byste se měli hlavně na ta místa, která jsou nejvíce na očích.

Jak zvládnout vánoční úklid?

Začněte s mytím oken

Okna vezměte pokoj po pokoji. Nejprve omyjte rámy, poté skleněné tabule. A když už máte sundané vše z parapetu, otřete rovnou i prach. Pokud dáváte do oken vánoční výzdobu, vezměte okna důkladně, ozdobené okno přitahuje pozornost, tak ať výsledek vaší práce stojí za vynaložené úsilí.

Okna máte hotová, vrhněte se na prach. Prach stírejte vlhkými ubrousky na nábytek nebo vlhkým hadříkem. Hadřík pravidelně propírejte. Nezapomeňte na předměty na poličkách, pokud to jde, dejte je umýt do myčky na nádobí nebo je důkladně otřete. Můžete zkusit vysávání prachu vysavačem s jemným kartáčovým nástavcem.

předvánoční úklid (4)

Sundejte záclony, závěsy a vyperte je

Zbavíte se tak nahromaděného prachu, který by vám brzy zbytečně zkazil dojem z dobře udělané práce. Peřiny, deky, dekorační polštáře, to vše vezměte ven a důkladně vyklepejte. Pokud zrovna mrzne, nechte peřiny a deky venku na mrazu vyvětrat. Mráz dokonale likviduje roztoče.

Místnosti uklízejte dle vašich priorit na seznamu

Mezi prvními se vrhněte na místnost, ve které strávíte s úklidem nejvíce času nebo do které se vám vůbec nechce. Není dobré to nejhorší odsouvat na konec.  Výhodné je začít u vstupní haly. Tedy místa, kam návštěva vstoupí jako první. Ukliďte nepoužívané bundy do skříně a podzimní boty do krabic. V chodbě nechte jen to, co aktuálně nosíte. Malý vstupní prostor bude hned vypadat čistě a vzdušně. Nezapomeňte věnovat patřičnou péči vstupním dveřím. Je to to první co vaši hosté i vy, když jdete domů, vidíte.

V koupelně umyjte umyvadlo, vanu a sprchový kout. Nezapomeňte přeleštit baterie, a pokud se na nich usadil vodní kámen, vezměte si na pomoc nějaký osvědčený přípravek na odstranění vodního kamene. Inspirovat se můžete i některým z tipů na našem blogu. Důkladnou péči věnujte také záchodu.

Kuchyň dostává během Vánoc hodně zabrat. Omyjte sporák, digestoř, dřez, spotřebiče a celou kuchyňskou linku. Zima je ideální doba na odmrazení mrazáku a důkladného vyčištění lednice. Obsah lednice a mrazáku naskládejte do krabice a dejte ven. Během vytírání lednice se odmrazí mrazák a vy pak budete moci vše pěkně naskládat zpět. Je to ideální doba, kdy z útrob mrazáku a lednice vyhodíte staré a prošlé potraviny.

Obývací pokoj zbavte zbytečností, vysajte sedačku a přeleštěte konferenční stůl. Potrpíte si na vánoční výzdobu? Sem s ní. V obýváku obecně trávíme nejvíce času, tady se z ní budete nejvíce těšit.

V ostatních místnostech pokračujte stejně systematicky a nekompromisně, nepotřebných věcí se zbavte a ty málo používané ukliďte do skříněk. Prostor bude působit mnohem útulněji a uklizeněji, než když se budou všude kupit věci, na které podle vrstvy prachu dlouho nikdo nesáhl.

Jako poslední krok vysajte celý dům nebo byt a vytřete podlahy.

vánoční úklid vysávání

vychytávky, jak zrychlit úklid

Máte doma chytré pomocníky na úklid? Nezapomínejte je používat. Mají vám s úklidem pomáhat a ne se válet v komoře. Parní čistič udělá tu nejhorší část práce při úklidu domácnosti za vás. Lze jej použít jak v kuchyni na sporák, v koupelně na spáry, dlaždice, podlahu nebo na vodní kámen kolem baterií. Seznamte se podrobně s návodem k použití, budete překvapeni, kolik funkcí tohoto pomocníka ani nevyužíváte. Pokud jste se vrhli na předvánoční úklid opravdu z gruntu a pustili jste se i do úklidu kolem domu, určitě oceníte vysokotlaké čističe. Umyjete s nimi jak auto, tak i zahradní nábytek, fasádu nebo dlažbu kolem domu.

vanocni_uklid