Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Jak na úspěšný boj s vodním kamenem v domácnosti

Bílé vápenné skvrny v koupelně, v kuchyni nebo třeba v rychlovarné konvici, to vše je vodní kámen, který se tak rád usazuje. Odstranění se zdá nemožné, ale i s takto silným nepřítelem se dá úspěšně bojovat. Poradíme vám, jak se vodního kamene zbavit.

co je vlastně vodní kámen? Proč vzniká a co může způsobit?

Vodní kámen je bělavý až žlutý povlak, který se usazuje zejména na kuchyňských spotřebičích, v potrubí a plochách, které přicházejí do pravidelného kontaktu s vodou. Vodní kámen vzniká postupným uvolňováním vápenaté a hořečnaté soli z vody. Čím je voda tvrdší, tím se vodního kamene usazuje více. A proč je důležité vodní kamen odstraňovat? Nejen že nánosy nejsou nijak estetické, ale vodní kámen může ovlivnit životnost spotřebiče a zapříčinit i jeho nefunkčnost, má také přímý vliv na účinnosti pracích a mycích prostředků. A taková bělavá krusta uvolňující se z rychlovarné konvice do vody a následně plavající v čaji nebo kávě, není vůbec nic příjemného ani chutného.

jak na vodní kámen na baterii

Domácí alternativy a babské rady

Nejprve se podíváme na to, jak k boji s vodním kamenem využít ocet. Ocet je všestranný pomocník. Mimo láku na okurky nebo utopence by si měl najít cestu i mezi vaše čisticí prostředky. Účinky octa při úklidu domácnosti jsou prověřené historií. A navíc, jeho použití nezatíží vaši peněženku. K čištění lze použít, jak nezředěný ocet, tak i roztok, který připravíme smícháním s vodou. Ocet lze použít téměř na cokoli. Nepoužívejte ho však k čištění přírodních kamenů jako je žula nebo mramor. Pokud máte pracovní desku v kuchyni z těchto ušlechtilých materiálů, octu se při jejich čištění vyhněte a sáhněte raději po přípravcích určených na konkrétní materiál, ze kterého je vyrobená vaše pracovní deska. Octem by se mohl povrch narušit a mohl by ztratit svůj lesk. Opatrně i při čištění plastových nebo gumových částí spotřebičů, ocet by je mohl nenávratně poničit.

Kyselinu citronovou můžeme běžně použít na čištění myčky, pračky, varné konvice nebo toalety. S vodním kamenem si v těchto případech dobře poradí. K plastovým a gumovým částem spotřebičů je šetrnější než ocet. Dle typu spotřebiče použijeme buďto samotný prášek, nebo kyselinu citronovou rozpuštěnou v teplé vodě.

Další "babskou radou" je použití běžné zubní pasty. Pokud máte doma vyřazený zubní kartáček, naneste na něj zubní pastu a zkuste menší plochy zanesené vodním kamenem vyčistit tímto způsobem. Kartáček na zuby oceníte zejména v rozích, kloubech nebo kolem vodovodních baterií. Je to jednoduché a efektivní.

Pokud vás domácí alternativy úklidových prostředků nepřesvědčili nebo jim nedůvěřujete, sáhněte po osvědčených výrobcích. Pokud si vyberete přípravek na konkrétní spotřebič nebo čištěnou plochu a budete dodržovat návod k použití, nestane se vám, že čištěnou plochu poničíte. A mimo to je výsledek téměř vždy zaručen. Zanedbatelná není ani jednoduchost použití a ve většině případů i příjemná vůně. Navíc k dosažení požadovaného výsledku stačí přípravek použít jednou a nemusíte postup několikrát opakovat.

Vodní kámen v rychlovarné konvici

Pro čištění rychlovarné konvice od jemné vrstvy vodního kamene bude stačit slabší roztok octa. Ocet smíchejte v poměru 1 : 1 s vodou, nalijte do rychlovarné konvice a nechte přejít varem. Pokud je vrstva kamene větší a roztok si s vodním kamenem neporadí, můžete použít ocet neředěný. Rozhodnete-li se pro použití kyseliny citronové, naplňte konvici vodou, přidejte jednu polévkovou lžíci kyseliny citronové a vodu přiveďte k varu. Pokud je konvice hodně znečištěná, nechte působit a proces zopakujte. Poté nezapomeňte konvici několikrát důkladně propláchnout čistou vodou. Výborně se pro podobné případy osvědčil i profesionální odvápňovač vhodný pro rychlovarné konvice a kávovary. Používat bychom jej měli pravidelně, prodloužíme tím tak životnost rychlovarné konvice.

Odstranění vodního kamene v myčce

I myčka na nádobí vyžaduje pravidelné odvápnění a údržbu. Mimo vodní kámen se uvnitř potrubí v myčce usazuje i mastnota z nádobí, která dokáže způsobit velkou neplechu v podobě ucpaného odtokového potrubí. Pravidelným odvápňováním myčky prodloužíte její životnost, snížíte spotřebu energie a vody a zvýšíte účinnost mycích prostředků. Ty se tak snáze postarají o lesk vašeho nádobí. Ošklivé bílé fleky na sklenicích na víno už vám nezkazí příjemné chvíle během návštěvy, kdy musíte narychlo sklenice přeleštit. Rozhodnete-li se, při čištění využít ocet, pracujte s ním opatrně, aby nedošlo k poškození těsnění a gumových součástí uvnitř myčky. Pravidelným použitím vhodných kapslí do myčky nebo specializovaných čističů na myčky nádobí vyčistíte jak vodní kámen, tak i usazenou mastnotu.

jak odstranit vodní kámen v myčce na nádobí

Jak na vodní kámen v pračce?

I pračka si stejně jako myčka zaslouží pravidelnou péči. Vodní kámen se usazuje nejen uvnitř pračky, ale i v dávkovači na prací prostředek. Na trhu naleznete širokou nabídku odvápňovacích tablet, práškových a tekutých odstraňovačů vodního kamene. Používejte je ideálně jednou měsíčně, předejdete tak nepříjemnému zápachu nebo třeba poškození pračky. Cena sice není malá, ale servis nebo nová pračka provětrají vaší pračku mnohem více. Stejně jako u myčky na nádobí platí, že čistá pračka snižuje spotřebu a nesnižuje účinek pracího prostředku. Patříte-li k domácnostem s velmi tvrdou vodou, zauvažujte o nákupu magnetického odvápňovače, který se umisťuje na přívodní hadici vody.

jak vyčistit žehličku od vodního kamene?

Pokud vaše žehlička nemá samočisticí odvápňovací funkci a na parních otvorech se objevila zaschlá krusta vodního kamene, která odpadává a znečišťuje oblečení, vezměte na pomoc opět ocet. Pracujte s ním, ale opatrně. Nesmí se dostat dovnitř žehličky, mohl by jí nenávratně poničit. Připravte si větší misku, do které se vejde celá žehlící plocha. Nalijte do ní ocet, ale pouze tolik, aby se nedostal do žehličky. Nechte několik hodin působit a žehličku důkladně otřete. Usazování vodního kamene na žehličce účinně předejdete, budete-li do ní používat výhradně destilovanou vodu. Ta je demineralizovaná, usazování vodního kamene tedy nehrozí.

Jak odstranit vodní kámen z nerezu?

I na nerezových plochách se mohou objevovat bílé mapy vodního kamene. Mimo zmíněné babské rady můžete sáhnout po přípravcích na vodní kámen určených přímo na nerez. Nezapomeňte dávat pozor na mechanické poškození a pro čištění zvolte nejlépe utěrku z mikrovlákna nebo švédskou utěrku, drátěnka nebo houbička s drsným povrchem by mohla nerez poškrábat. Nerezové dřezy i spotřebiče se pak budou opět lesknout a budou jako nové.

Jak odstranit vodní kámen z wc?

Poněkud neobvyklým způsobem odstranění vodního kamene ze záchodové mísy je použití Coca-Coly a jedlé sody. Použít můžete jednotlivě nebo obojí dohromady. Nechte několik hodin působit a dočistěte toaletu štětkou na záchod. Mnozí nedají na tuto neotřelou metodu dopustit. Stejně můžete použít i ocet, kyselinu citronovou nebo kyselinu solnou. Kyselina solná je velmi agresivní a může způsobit poleptání, proto si dávejte pozor při jejím použití, vždy používejte rukavice a místnost nechte dostatečně odvětrat.

Také pro údržbu toalety naleznete na trhu širokou nabídku účinných WC čističů jako je třeba Domestos nebo Satur Aktiv, které vám v boji proti vodnímu kameni efektivně pomohou.

Jak odstranit vodní kámen z vany a umyvadla?

Na vanu, umyvadlo i vaničku ve sprchovém koutě můžete při odstraňování vodního kamene opět vyzkoušet potravinářské přípravky jako ocet nebo kyselinu citronovou. Aplikujte na povrch, nechejte působit pár minut a jemnou houbičkou nebo utěrkou setřete, omyjte vodou a vysušte. Postup dle potřeby několikrát zopakujte. Pokud preferujete profesionální účinný prostředek sáhněte třeba po čističi ve spreji CIF, který zatočí s vodním kamenem a současně se postará i o lesk a příjemnou vůni vaší koupelny.

 Jak na vodní kámen ve vaně

jak vyčistit vodní kámen na sprchovém koutě?

Máte-li stěny sprchy a dveře z plastu, bude lepší při odstraňování vodního kamene a čištění použít pouze k tomu určené přípravky, aby nedošlo k poškození povrchu. Na odolnější skleněné plochy můžete před použitím účinných chemických přípravků nejprve vyzkoušet některou z babských rad. Ocet nebo kyselina citronová si s menší vrstvou vodního kamene snadno poradí. Více než, kde jinde se ve sprše vyplatí myslet na prevenci, aby následné odstraňování vodního kamene nestalo noční můrou. Po sprchování setřete vodní kapky z dvířek sprchového koutu gumovou stěrkou, zabráníte tak zaschnutí vody a zmírníte usazování vodního kamene.

Jak předcházet tvorbě vodního kamene?

Vodní kámen vzniká nejvíce na místech, kde zasychá voda, proto je výhodné tyto plochy a místa vždy po kontaktu s vodou utřít do sucha. Zejména baterie, nerezové dřezy a skleněné dveře sprchového koutu a vanové zástěny se pak dlouho budou pěkně lesknout. Pokud bydlíte v oblasti s velmi tvrdou vodou a rychlovarná konvice je týden po odvápnění opět zanesena, vyplatí se vám popřemýšlet o změkčovači vody, který se montuje na přívodní potrubí vodovodního řádu.

Tipy na závěr

  • Nezapomeňte si vždy přečíst návod na přípravku a zvolte pouze ten, který je určen na materiál, který potřebujete vyčistit. Předejdete tak poškození materiálu a docílíte toho nejlepšího výsledku.
  • Nepoužívejte houbičky s drsnou abrazivní plochou, abyste čištěnou plochu nepoškrábali.
  • Upřednostněte jemné utěrky z mikrovlákna nebo měkké houbičky.
  • Nenechávejte baterie a povrchy zbytečně mokré, ušetříte si tak spoustu času s následným odstraňováním vodního kamene.

0

NA VODNÍ KÁMEN DOPORUČUJEME: 

 

na-vodni-kamen-cleamen

Cleamen 451 odvápňovač nerezových ploch a technologií 

  • Velikost balení: 6 kg
  • K čemu je dobrý: na odvápňování nerezových zařízení jako jsou myčky nádobí, pračky, varné konvice, varné nádoby, napařovače, nerezové plochy v kuchyních, sprchách a bazénech
  • Koupíte zde >>

 

 

Merida Gastro-Stone přípravek na odstraňování vodního kamene odstranovac-vodniho-kamene-gastro-stone

  • Velikost balení: 3 l
  • K čemu je dobrý: čištění gastronomických zařízení a jejich částí, odolných vůči působení kyselin. Ideální pro gastro myčky, elektrické ohřívače, čajníky, pračky, kávovary atd. Možno použít i na nerez a ocel.
  • Koupíte zde >>

 

 

Cillit Bang Power Cleaner proti vodnímu kameni vodni-kamen-odstraneni-cilit

  • Velikost balení: 750 ml
  • K čemu je dobrý: Účinně odstraňuje vodní kámen, zbytky mýdla, rez a špínu. Vhodný na čištění keramických obkladů, dlažeb, dřezů, podlahy a PVC. Působí již za několik vteřin.
  • Koupíte zde >>

 

 

Domestos Zero Blue na vodní kámendomestos-vodni-kamen

  • Velikost balení: 750 ml
  • K čemu je dobrý: Vhodný na odstraňování vodního kamene v toaletě. Účinně zabíjí bakterie. Udrží se a dlouho působí na svislém povrchu, dokonce i pod hladinou. 
  • Koupíte zde >>

 

 

Všechny odstraňovače vodního kamene >>