Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Jak na čištění odpadu a prevenci? Vyhněte se ucpanému odpadu

cisteni_ucpaneho_odpaduScéna jak z hororu nebo děsivého snu, vzdouvající se voda z odpadu a neskutečný zápach. Tohle nechce zažít nikdo, a dokud se něco podobného nestane doma nebo nás nevytopí sousedi, málo kdo myslí na prevenci.

Problémy s odpady začínají nevinně. Někdy se nám jen zdá, že je občas nepříjemně cítit odtok ve sprše nebo koupelně. Mávneme nad tím rukou a přičítáme to třeba změně počasí. Většinu z nás ani nenapadne, že je potřeba se o každý odpad starat. Říkáte si proč? Vždyť každý den proteče odpadními trubkami spoustu vody, do odpadu v kuchyni ani v koupelně neházím nic velkého, tak co by ho mohlo ucpat? Nemá přeci důvod jakkoli zapáchat...

Proč se odpad ucpává?

Vznik problému s ucpaným odpadem v kuchyni nebo třeba sprchovém koutě není otázka několika dní, dokonce ani týdnů. Často je to otázka několika měsíců nebo třeba i let. Každým dnem na stěnách malých trubek ulpívá mastnota, vlasy, žmolky z oděvů a jiné drobné nečistoty. Takto se stěny pomalinku den za dnem obalují, až se jednoho dne ucpou a pohroma je na světě. Pokud se ucpaný odpad předem ohlásí zápachem a vy hned začnete reagovat, máte vyhráno. To takový ucpaný záchod nebo odpad v kuchyni může mít hodně nepříjemné následky. Nikomu z nás se nechce vytírat nevábně zapáchající a vypadající obsah odpadních trubek.

Jak vyčistit ucpaný odpad u vany, WC nebo dřezu?

Mechanické pomůcky

Nasaďte si rukavice a jděte na věc. V případě, že došlo na to nejhorší, je potřeba si na pomoc vzít mechanické pomocníky, kterými jsou starý známý gumový zvon na čištění odpadu nebo instalatérská pružina. Pokud se nám podaří prošťouchnout odpad a odpustit tak nevábný obsah dřezu, WC nebo vany, máme jen napůl vyhráno. Nesmíme zapomenout na příčinu ucpání odpadu, tím jsou zanesené stěny trubek. V této fázi je vhodné rozebrat sifon a pořádně ho vyčistit. Když už ho budete mít rozebraný, zkontrolujte těsnění, jestli už nemá svá nejlepší léta za sebou.

Tam kde se nedostaneme kartáčem, nám pomohou přípravky na odstraňování mastnoty a organických zbytků, které nám pomohou znovu zprůchodnit celý odpadní systém.

účinné čistící prostředky

Babské rady doporučují na ucpaný odpad dřezu, sprchy, vany či umyvadla, použití jedlé sody, kypřícího prášku, octa nebo Coca-Coly. Pokud ovšem nemáme hliníkové potrubí můžeme sáhnout po vysoce účinných profesionálních přípravcích na bázi kyseliny sírové, jakými jsou třeba výrobky značky Cormen, konkrétně Cleamen 420, který je vhodný k pročištění plastových a keramických odpadů od umyvadel, sprch, pisoárů a WC. Tento přípravek si zaručeně poradí s opravdu letitými nánosy usazenin. Na důkladné vyčištění odpadu u kuchyňského dřezu nebo výlevky můžete použít Cleamen 242, ten rozpustí nánosy tuku a mastnoty a spolehlivě ničí i bakterie a mikroorganizmy v odpadu. Dalším oblíbeným prostředkem je dobře známý Krtek. Jeho účinek je založen na obsahu hydroxidu sodného (lidmi zjednodušeně označovaný jako louh), je vysoce agresivní a také účinný. Hodí se jak pro kuchyňské, tak i pro koupelnové odpady.

U žádného z uvedených prostředků nezapomínejte na dodržování pokynů k použití a na ochranu svého zdraví. Pracujte s nimi s maximální opatrností a vždy používejte ochranné prostředky jako chemicky odolné gumové rukavice, brýle a PVC zástěru nebo oblek. Nad čištěný odpad se nenaklánějte.

TIP : Nakupte si čističe odpadu z pohodlí domova.

Odpad je čistý. Co dál?

Katastrofu jsme zažehnali, zápach jsme odstranili a co teď, aby se podobný scénář za pár měsíců neopakoval? Je nejvyšší čas zahrnout péči o odpady v domácnosti do pravidelných činností. Pokud jste mezi těmi šťastlivci, kterým nezačal odpad stávkovat a nezpůsobil "potopu", máte s pravidelnou údržbou jistotu, že se vám podobná nepříjemná věc v budoucnu nestane.

péče o Odpady v kuchyni

Jak vyčistit ucpaný odpad v kuchyni už víme. Usazování mastnoty a tuků z nádobí nezabráníme, je proto potřeba na to myslet. Do odtoku je vhodné umístit sítko na zachytávání hrubších nečistot, jakými jsou například zbytky jídla. Čištění sítka nebývá nic příjemného, ale pořád je to menší zlo, než čištění ucpaného kuchyňského odpadu nebo likvidování následků potopy. Myslete také na to, že zbytky tuků například do odpadu nepatří. Kuchyňské oleje sbírejte například do PET lahve, kterou pak vložíte do specializované sběrné nádoby u kontejnerů nebo odevzdáte ve sběrném dvoře. Pokud používáte sádlo, nechte ho ztuhnout, poté ho můžete snadno vyhodit do komunálního odpadu. Pro pravidelnou preventivní péči a udržení průchodného odpadu můžete vyzkoušet již zmiňovanou sodu a ocet. 

ucpany_odpad_drez_nebo_mycka

péče o odpady v koupelně

Ucpaný odpad ve sprchovém koutě a u vany mají často na svědomí vlasy, organické zbytky a přípravky používané k péči o tělo, které ulpívají na stěnách. Opět je proto vhodné používat sítko a odtok i se sítkem preventivně čistit a odstraňovat z něj mechanické nečistoty. Jednou za čas rozmontujte a vyčistěte celý sifon. U vany je to možné jen v případě, že máte v obezdívce vany revizní dvířka pro přístup k sifonu nebo volně stojící vanu. 

Vhodnými čistícími prostředky na koupelny udržujte také okolní sanitu. Pravidelnou péčí tak předejdeme i zápachu, který se může z odpadu linout. 

ucpany_odpad_ve_sprchovem_koute_wc_nebo_vane

pravidelná údržba domácích spotřebičů

I pračka a myčka má svůj odpadní systém, který se požíváním zanáší. Zejména, pokud perete a myjete nádobí na nižší teploty, zapněte občas i intenzivní program. Vyšší teploty pomohou uvolnit nánosy v trubkách. Na trhu je k dostání i řada čistících přípravků určených právě na pravidelnou péči o myčku a pračku. Vyplatí se je čas od času použít. Zvýšíte tak životnost myčky nebo pračky a ušetříte za případného opraváře. I pouze na týden odstavená myčka nebo pračka dokáže pořádně znepříjemnit život.

Osvědčené rady nepomáhají?

Vyzkoušeli jste mechanické čištění i silné chemické přípravky a nedaří se vám s ucpaným odpadem a zápachem účinně bojovat? Je na čase zavolat profesionála. Na vině může být nekvalitní potrubí, se kterým vám babské rady, chemie ani gumový zvon nepomůže.

 

 Na čištění odpadu doporučujeme:

cleamen-420

 

CLEAMEN 420 ODPADY SANITÁRNÍ 

  • Velikost balení: 1 l
  • V čem je dobrý: vysoce účinný prostředek k pročišťování plastových a keramických odpadů umyvadel, sprch, pisoárů a WC. Odstraňuje rez, vodní a močový kámen.
  • Koupíte zde >> 

 

 

CLEAMEN 242 KUCHYŇSKÉ ODPADY S DEZICHLOREMcleamen-242

  • Velikost balení: 1 l
  • V čem je dobrý: čištění odpadu zanesených tuky a mastnotou, zejména kuchyňských výlevek. Je vhodný na nerezové, chromované, umělohmotné i keramické povrchy odpadů. Není vhodný na hliník.
  • Koupíte zde >>

 

 

KRTEK ČISTIČ ODPADŮkrtek

  • Velikost balení: 900 ml
  • K čemu je dobrý: pro udržování odpadního a kanalizačního potrubí v domácnostech. Dobře a rychle rozpouští kuchyňské odpady, tuk, papír, vatu. Nelze použít na hliníkové potrubí. 
  • Koupíte zde >>

 

 

 Všechny produkty na čištění odpadu a potrubí >>

0