Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Prach v domácnosti může škodit i nealergikům. Zatočte s ním!

ometac

Také přemýšlíte, kde se ten prach stále bere? I když denně uklízíme, nestačíme se divit. Robotický vysavač vysává a stírá každý den a stále je plný drobného prachu. Jak tedy nejlépe zatočit s prachem? Podívejme se na to.

Prach ulpívá na nábytku, podlaze, koberci, záclonách i závěsech, pokrývá televizní obrazovky, monitory i klávesnice počítačů a snáší se i na naše postele, kam večer uléháme. Uklízení je zcela nekonečné. Jak se prachu opravdu zbavit přemýšlí zejména alergici a astmatici, škodit však může i těm, co jsou zdánlivě bez potíží.

 

Kde se nejvíc práší

Podle mnoha studií usedá denně 0,3 až 174 mg prachu na 1 m2. Možná máte pocit, že se nejvíc práší ve starých budovách a na venkově. Jenže ve městě, kde je velký provoz, to není o moc lepší. Na venkově může být prach méně škodlivý a jsou v něm v menší míře navázány škodlivé chemikálie a výfukové plyny. Jenže v době, kdy se hnojí a používají postřiky, to vůbec nemusí být pravda. Prach škodí prostě všude.

Co obsahuje prach

Při chemickém rozboru jsou v prachu často prokázány látky, jako arzen, hliník, chrom, stroncium a spousta dalších kovů, které jsou ve vyšších koncentracích toxické. Navíc obsahuje pyl, spory, plísně, bakterie, roztoče a jejich exkrementy, zvířecí srst, vlasy a vysoké procento odumřelých lidských kožních buněk. Možná je to další důvod, proč si začít dělat pravidelně peeling. Nejnebezpečnější je zvířený prach, kdy se miniaturní částečky dostávají hluboko do plic.

Usnadněte si úklid

Robotický vysavač za vás vysaje každý den třeba v době, kdy nejste doma. Výkonný klasický vysavač vám zase umožní dokonale vysát i tam, kam se ten robotický nedostane. Například v úzkých skulinách za nábytkem, na skříních nebo garnýžích, vysát s ním můžete i samotný čalouněný nábytek.

Na plochy použijte vlhký hadřík nebo úklidovou utěrku s čistícím přípravkem a leštidlem nebo vlhké ubrousky na nábytek. Jednou ročně nechte specializovanou firmou vyčistit koberce, čalouněný nábytek a matrace postelí. Pokud chcete za odborné čištění ušetřit pořiďte si vlastní extraktor, který umožňuje hloubkové mokré čištění koberců a čalounění.

Pokud je v domácnosti alergik nebo astmatik je dobré mít opravdu kvalitní a dobře těsnící vysavač s HEPA filtrem. Alergikům prospěje také čistička vzduchu s ionizátorem.

Jak na generální úklid

Jestli trváte na záclonách, závěsech a dalším bytovém textilu, pravidelně vše vysávejte a perte na 60 °C. Menší koberce a rohožky vyklepávejte, čistěte a perte. Zvolte nábytek s uzavřenými skříňkami, otírejte radiátory, ať se teplem nevíří prach a udržujte vlhkost vzduchu 40 až 60 %. Sprchujte pravidelně rostliny. Plyšové hračky vyperte nebo je dejte na 24 hodin do mrazáku, což je zbaví roztočů.

Oblečení ukládejte do skříně, ne na věšák, kde se na něj práší. Vyhoďte suché a umělé květiny, na které sedá prach. Minimalizujte v domácnosti i další dekorace, které slouží jen jako lapače prachu.

utirani_prachu