Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Plíseň na zdi? Poradíme, jak se jí zbavit!

plisen-na-zdi-v-byte

Někdy si nezvané návštěvy vaší domácnosti všimnete hned, jindy ji prozradí až zápach, a tak pátráte po zdroji. Po odsunutí skříně nejčastěji od obvodové zdi, čelíte problému tváří v tvář. Ano, tímto nezvaným hostem je plíseň, která je nejen nehezká a zapáchá, ale hlavně škodí vašemu zdraví. V následujících řádcích naleznete tipy, jak se zbavit plísně na zdi.

Když se mluví o plísní na stěnách, většinu lidí jako první řešení napadne použít Savo proti plísním nebo jiný přípravek na plísně, ale na celý problém je třeba se podívat komplexněji a pokusit se odstranit také příčiny jejího vzniku.

CO SE V ČLÁNKU DOZVÍTE:

 


Kde na zdech se plíseň nejčastěji vyskytuje?

Pokud ve svém domově cítíte plíseň, tak je už přímo nutné se o tento problém postarat. Pokud však není plíseň pouhým okem vidět, bude někde za nábytkem, případně i obkladem. Plíseň na zdi nejčastěji najdete v rozích místnosti a na obvodových zdech, kde se vyskytuje zejména u podlahy. Výjimkou není ani plíseň u oken a dveří.


Na čem všem se může utvořit plíseň?

Existuje neuvěřitelné množství plísní, se kterými se můžete běžně setkat, v bytech vás pak nejčastěji trápí černá plíseň na zdi. Plíseň se však může vyskytnout i na dřevě, skle, umakartu, sádrokartonu, ale i na plastu. Tato postižená místa jsou zpravidla pokryta podhoubím v barvách jako je bílá, černá, ale i různými barevnými ostrůvky.


Příčiny vzniku plísně

Tak jako je široká škála plísní, se kterými se můžete setkat, existuje i celá řada spouštěčů množení plísňových spór ve vaší domácnosti (přičemž plísňové spóry jsou v určitém množství ve vzduchu v každé domácnosti, ale i volně v přírodě):

  1. Kondenzace vlhkosti v obvodovém zdivu
  2. Příliš vlhký vzduch v místnosti
  3. Nedostatek světla
  4. Vysoká teplota v interiéru
  5. Nekvalitní nebo neudržovaná plastová okna
  6. Nábytek příliš blízko ke zdi
  7. Stavební chyby
  8. Špatné větrání interiéru

 

Kondenzace vlhkosti v obvodovém zdivu

S problémem kondenzace vlhkosti v obvodovém zdivu je často spojena plíseň v bytě. Proč dochází ke kondenzaci v obvodovém zdivu? Z vnější strany je zeď ochlazována, z vnitřní strany je naopak ohřívána, tím dochází ke kondenzaci nahromaděné vlhkosti a problém je nasnadě. Pokud se tvoří plísně v bytě na základě této příčiny je jednoduché se s ní vypořádat pomocí speciálních nátěrů. V tomto případě se plísně v bytě tvoří hlavně v topné sezóně.

Příliš vlhký vzduch v místnosti

Samozřejmě, že určitá vlhkost vzduchu je přirozená, ale někdy je prostě vlhkosti příliš. Právě tehdy tato vlhkost končí na zdech a vznikají nevzhledné boule na omítce a následně také plísně. Příliš vlhký vzduch je zpravidla v koupelnách, kuchyních, ale také v místnostech, kde se suší prádlo nebo žehlí. Řada lidí zapomíná, že více vlhkosti je také v domácnostech, kde je více členů, protože i člověk produkuje určitou vlhkost. Dalším zdrojem vlhkosti v místnosti jsou také květiny či akvária. Varovným znamením v tomto směru jsou orosená okna zevnitř.

Abyste dokázali lépe odhadnout a korigovat vzdušnou vlhkost je vhodné si pořídit meteostanici s ukazatelem vlhkosti. S přílišnou vlhkostí pak můžete bojovat za pomoci pohlcovače vlhkosti a pravidelného větrání.

Nedostatek světla

Asi znáte rčení „kam nechodí slunce, chodí lékař“, když se nad tím zamyslíte je dost možné, že to souvisí s výskytem plísní. Kdysi dávno se totiž plísně v domech považovaly za znamení, že lidé začnou stonat. Praktičtějším příkladem jsou suterény domů, kde se lidé zbavují plísní velice obtížně.

Příliš vysoká teplota v interiéru

Teplota vzduchu v interiéru nad 21 °C, když je venku -10 °C vede opět ke vzniku kondenzace, a to nejen ve zdivu, ale také v blízkosti oken, je tedy vhodné pravidelně větrat. Výsledkem opačného chování může být plíseň na stěně pod oknem.

Nekvalitní nebo špatně udržovaná plastová okna

Každé plastové okno by mělo být vybaveno odtokovými kanálky. Ty vypadají tak, že ve spodní části rámu jsou v čelní části viditelné dva zakryté výstupky, uvnitř rámu jsou pak dva vyfrézované otvory. Pokud nejsou okna tímto prvkem vybavena, nebo je tento otvor zanesen, nadbytečná vlhkost neodchází. V tomto případě se jedná především o zatékající vodu v případě silných dešťů, protože ta se může běžně dostat do okenního rámu. Samozřejmostí je péče o kování a těsnění oken, které jeho funkčnost při boji s vlhkostí značně ovlivňuje.

Nábytek příliš blízko ke zdi

Ať už je vaše domácnost ohrožena plísní z jakéhokoli důvodu, příliš jí nepomůže ani nábytek umístěný blízko ke zdi, protože jí ubírá možnost dostatečně dýchat. Právě z tohoto důvodu na vás často čekají nepříjemná překvapení na zdech za skříněmi či kuchyňskou linkou. U stěn, které jsou náchylné k tvorbě plísní by tak měla být mezera mezi stěnou a nábytkem 5-10 cm.

Stavební chyby

Právě různé stavební chyby patří mezi nejčastější příčiny, proč se vyskytuje plíseň v domě. Jedná se o vzlínající vodu, špatnou nebo žádnou izolaci či nevhodný použitý stavební materiál, který vede ke vzniku teplotních mostů. Tyto problémy bohužel zpravidla sami nevyřešíte, protože se řeší třeba sanační injektáží zdiva nebo podřezáním zdiva.

Špatné větrání

Nejčastější příčinou výskytu plísně v bytě bývá špatné či nedostatečné větrání. V prostorech, které jsou náchylné k tvorbě plísní byste měli větrat minimálně 3x denně, což upřímně dělá málokdo. U rizikových prostor jako je koupelna nebo prádelna je nutné větrat při každém větším vystavení vlhkosti, tedy po sprše nebo při sušení prádla. V kuchyni je pak při vaření důležité používat odsavač par.

plisen-pod-oknem-v-dome


Jak se zbavit plísní?

Nyní je na čase se podívat, jak na plíseň v bytě, přičemž samozřejmě platí, že nejlepší je prevence. Tedy dodržování výše uvedených tipů, k čemuž je možné ještě dodat, že do prostor náchylných k plísni nikdy není vhodné používat na stěny tapety.

Kromě výše uvedeného je však možné vysušovat zdi za pomoci přímotopů směrovaných na vlhké zdi a správné vyvětrání dané místnosti, dále pak stěnovým topením či mikrovlnnými technologiemi.

V případě, že již vaše zdi pokrývá plíseň je důležité se s ní, co nejrychleji vypořádat a zároveň hledat její příčiny, bojovat s plísní můžete mnoha způsoby, přičemž každý se hodí v jiném případě, respektive hlavně podle velikosti zasažené plochy.

Mechanické odstranění plísní

Mechanické odstraňování plísně je vhodné především na menší zasažené plochy.

  1. Před vlastním odstraňováním plísně ze zdi je nutné si připravit kromě nástrojů pro práci i ochranné pomůcky. Použít byste měli roušku nebo respirátor, abyste nevdechli plísňové spóry, ochranné brýle, rukavice a staré oblečení.
  2. Místo zasažené plísní je nutné nejdříve namočit vlažnou vodou nebo vodou s dezinfekcí. Před odstraňováním musí být zeď namočena, aby se plísňové spóry po bytě nešířily vzduchem. Čistým hadříkem, kterým jste se nedotkli plísně je nutné ošetřit i zeď okolo, a to s přesahem asi 10 cm.
  3. Následně plíseň za pomoci zednické špachtle nebo hrubého kartáče seškrábejte, pokud je nános plísně velký je vhodné seškrábat i zasaženou omítku.
  4. V případě potřeby postup opakujte
  5. Zkontrolujte místa s evidentně narušenou omítkou, většinou působí jako boule, tato místa jsou zasažena nadměrnou vlhkostí a je vhodné je zároveň také seškrábnout, protože právě na takových místech hrozí riziko vzniku další plísně.
  6. Při novém omítání je vhodné zdivo napenetrovat a použít termoizolační stěrku a na ni pak termoizolační nátěr nebo fungicidní barvy. 

Chemické odstranění plísní

Na trhu je dnes nespočet různých přípravků proti plísni, které se liší zejména tím, zda se jedná o přípravky chlórové nebo bez chlórové. Chemické odstraňování plísně je doporučováno v případě zasažení malých až středních ploch.

1. Savo proti plísním

Je nejpoužívanější chemický přípravek na plísně v České republice. Tento přípravek na bázi chlóru lze použít na většinu povrchů, jen je potřeba počítat s jejich vybělením. Doporučuje se, jej předem vyzkoušet na místě, které není vidět. Savo proti plísním můžete použít dvěma způsoby, které jsou osvědčeny řadou jeho spokojených uživatelů. V obou případech používejte ochranné pomůcky ve formě brýlí, respirátoru nebo roušky, rukavic a starého oblečení. Při práci se Savem proti plísni si dejte pozor na jeho dráždivost, protože není vhodné, aby s ním pracovali alergici či astmatici.

  • Koncentrované

Podle návodu přímo na výrobku by se Savo proti plísním mělo stříkat přímo na zasaženou plochu ze vzdálenosti 10-15 cm. Při stříkání je nutné odstranit z blízkosti vše, co by mohlo být odbarveno a tím zničeno. Místnost nechte pořádně větrat a opusťte ji až do zaschnutí přípravku nebo zeď omyjte hadříkem s vlažnou vodou. Omytí vodou je vhodné zejména v místech s opakovanými plísněni, protože Savo proti plísním zanechává po zaschnutí na povrchu soli, které mohou opět narušovat správné větrání zdiva.

  • Ředěné

Při povrchové plísni třeba na kachličkách v koupelně je vhodné použít Savo proti plísním rozředěné s vlažnou vodou, a to v poměru 1:3. Do tohoto roztoku namočíte hadr a potřete postižená místa. Savo zde nechte působit, alespoň půl hodiny. Následně omyjte místo hadrem namočeným v obyčejné vodě a opět nechte povrch zaschnout. Místnost se pokuste, co nejlépe vyvětrat.

2. Satur proti plísním

Satur proti plísním je vedle Sava další účinnou alternativou. Hodí se k ošetření omítek a zdiva, ale také na přírodní dřevo, keramiku, obklady, sklo, plasty, laminát, silikon, gumu, teflon, nerez a chromované povrchy. Používá se i v komunální sféře, veterinární oblasti nebo potravinářství. Na napadená místa se nanáší 10% roztok přípravku.

3. Přípravky proti plísni bez chlóru

V současné době je na trhu dostupná celá škála méně dráždivých výrobků proti plísním od různých značek, které je sice většinou nutné aplikovat opakovaně, ale na druhou stranu práce s nimi je bezpečnější.

plisen-na-zdi-odstraneni

Profesionální řešení plísní

V případě, že je vaše domácnost silně zasažena plísní, přesněji jde o velké plochy zasažené plísní, je vhodné již vyhledat pomoc profesionálů. Zpravidla se jedná o úklidové firmy, existují ale i firmy, které se zaměřují vysloveně na odstranění a sanace plísní. Takové firmy mají bohaté zkušenosti, takže se během pár dní zbavíte i plísní, se kterými byste si sami jen těžko poradili. 

Chytrá houba proti plísním

Zvláštním typem pomocníka při boji s plísní je chytrá houba, která je vlastně parazitem, jenž se živí pouze plísněmi. Chytrá houba proti plísni funguje tak, že plíseň ze zdi „sežere“ a pak se uloží ke spánku, dokud se znovu neobjeví možná potrava. Jedná se o jednoduchý a ekologický způsob likvidace plísně ze zasaženého místa. Jistou nevýhodou je, že vám houba zeď nevybělí a pokud na místo použijete nějakou chemii můžete houbu zabít. Nejlepší je po případném vymalování na dané místo preventivně houbu znovu nanést.

Chytrou houbu proti plísni naneste na zeď pomocí malířského štětce a použijte samozřejmě ochranné pomůcky. Při nanášení houby na zeď vždy dodržujte pokyny výrobce dle přiloženého návodu.

Zbavte se plísní v koupelně či kuchyni

Nenechte se zmást, že plísně neohrožují vaši domácnost. I zdravé domy, které nemají problém s izolací, jsou plísní ohroženy. V těchto případech se s plísněmi můžete setkat v koupelnách nebo kuchyních, přispívá k tomu vyšší vlhkost kvůli různým párám. Přičemž například v koupelnách se plíseň ulpívá kachličkách, na silikonovém utěsnění a v panelákových bytech na umakartu nebo uvnitř umakartového jádra.

Snažte se proto v těchto místnostech častěji větrat a také je pravidelně uklízet s pomocí kvalitních čistících prostředků na koupelny a odpovídajících čističů na kuchyně

Na plísně v kuchyni doporučujeme: Krystal Sanan proti plísni 5 l nebo 1 l balení

Triky našich babiček

Samozřejmě plísně trápily i starší generaci, kdy nebylo dostupných tolik druhů pomocníků na trhu. Navíc ingredience pro spoustu těchto přípravků máte běžně doma.

  • jedlá soda s vodou – jedlou sodu smíchejte s vodou v poměru 1:1 a potřete s touto směsí postižené místo, po zaschnutí směsi místo vydrhněte, případně opakujte
  • grep s jedlou sodou – posypte rozříznutý grep jedlou sodou a zeď potřete grepovou šťávou se sodou, po zaschnutí místo vydrhněte
  • modrá skalice – omyjte zeď vlažnou vodou a nechte 24 hodin zaschnout, následně smíchejte 100 g modré skalice s 2 l vody, zeď potřete a nechte uschnout, poté opakujte potření směsí a po úplném zaschnutí vymalujte
  • hašené vápno – nejprve seškrábejte za mokra plíseň (nezapomeňte na ochranné pomůcky) a následně na dané místo naneste 2 až 3 vrstvy hašeného vápna

 


Nátěry a stěrky jako prevence vzniku plísní

Velmi efektivním pomocníkem při nekonečném boji proti plísním, které na vašich zdech vznikají vlivem kondenzace jsou protiplísňové nátěry a stěrky. Jedná se o materiály, které mají specifické termoizolační vlastnosti. Teplo z prostoru totiž odrážejí zpátky do interiéru a rozvádějí jej rovnoměrně po stěně. Obzvláště vhodné jsou tyto nátěry na obvodové zdi nebo do vstupní haly, kde se často sráží rozdílné teploty vnitřního a vnějšího prostředí. Pokud tento nátěr aplikujete v kuchyni nebo koupelně, nasaje do sebe přebytečnou vlhkost, kterou při větrání zase postupně uvolní až do vyschnutí.

Nátěr termoizolační barvou je velmi jednoduchý, jen je nutné, abyste si dali pozor na to, že se nanáší neředěný a nejlépe ve 2 až 3 vrstvách. Nanášet by se měl na penetrovanou zeď.


Zdravotní rizika plísní

Různé plísně samozřejmě přinášejí rozličná zdravotní rizika, mezi nejčastější příznaky, že žijete doma s plísní patří dráždivý kašel, slzení očí a rýma, stejně jako to je u alergií. Kromě toho se dlouhodobý pobyt v prostoru, kde se vyskytuje více plísňových spór projevuje bolestí hlavou, závratěmi, nevolností, vyrážkou, ale i únavou a problémem se soustředěním. Existují však i plísně, které působí karcinogenně či mohou způsobit infarkt.