Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Aviváž a sušička. Proč (ne)jsou kamarádi?

Patří prádlo vyprané v aviváži do sušičky? Proč se traduje, že spolu nesmí přijít do kontaktu? Jaká jsou rizika, na co si dát pozor a co jiného se nesmí dávat do sušičky? To vše se dozvíte v našem článku.

susicka-na-pradlo-a-avivaz

Přijde vám, že je prádlo po aviváži měkčí, voňavější, méně elektrizuje a lépe se žehlí? Pokud jste pořídili sušičku a jste zvyklí prát s aviváží, tak v tom klidně pokračujte. Aviváž a sušička spolu kooperují. Jen je třeba dodržovat některá základní pravidla.

Proč (ne)používat aviváž do sušičky?

avivážAviváž změkčuje prádlo a tím dochází k uvolňování vláken, která mohou zanášet filtry. Z tohoto důvodu někteří výrobci sušiček aviváž nedoporučují, proto vzniknul mýtus, že aviváž a sušička nejdou dohromady.

Většina výrobců sušiček ovšem v návodech k použití uvádí, že je použití aviváže možné, jen je třeba dodržovat pokyny výrobce avivážního prostředku a doporučené dávkování. Někteří výrobci sušiček zase uvádějí, že použití aviváže není nutné, protože prádlo usušené v sušičce je měkké a hladké i bez toho.

Proč je problém zanášení filtrů sušičky a jak jej řešit?

Při zanesení filtrů dochází ke zhoršení cirkulace vzduchu v sušičce. Snižuje se tím funkčnost sušičky a s vysušením prádla nemusíte být zcela spokojení. V extrémních případech může dojít až ke zničení přístroje. Proto je potřeba filtry pravidelně udržovat a čistit. Nejlépe před nebo po každém použití sušičky. Nejen, že tím dosáhnete optimální doby sušení, ale také minimální spotřeby energie.

 filtry-v-susice-cisteni

Verdikt:

Může se používat aviváž na prádlo určené do sušičky? Ano, ale:

  • pro jistotu si pročtěte návod k vašemu modelu sušičky,
  • pravidelně čistěte filtry a dodržujte doporučené dávkování aviváže,
  • aviváž nikdy nedávejte přímo do sušičky, ale použijte ji již při praní v pračce.

 

Kdy je přesto lepší se aviváži úplně vyhnout?

  • Oblečení či utěrky z mikrovlákna: Použití změkčovadla může poškodit schopnost tkaniny zachytávat prach a absorbovat vlhkost.

 

  • Sportovní oblečení: U sportovního prádla hrozí při praní v aviváži poničení vláken a tím i ztráta funkčních vlastností tohoto druhu textilu, jako je prodyšnost nebo schopnost odvádět pot od těla.

 

  • Dětské oblečení: Výrobci jsou povinni zajistit, aby dětské oblečení na spaní bylo nehořlavé. Změkčovače tuto odolnost snižují, a proto byste nikdy neměli používat aviváž na dětské oblečení na spaní.

 

  • Aviváž a ručníky: Zde je použití aviváže trochu sporné. Někteří výrobci ručníků nedoporučují aviváž, protože by mohla snižovat savost. Záleží ovšem na materiálu, pokud je ručník bavlněný nebo jen s malou příměsí umělých vláken, tak mu aviváž neuškodí. Důležitá je také kvalita a množství aviváže. Některé aviváže ručníky příliš „naimpregnují“a ty pak špatně sají a obtížně schnou, totéž způsobuje i přiliš velká dávka aviváže.

 

Jaké prádlo nepatří do sušičky

  • Oblečení vyčištěné průmyslovými chemikáliemi – nesmí se sušit v sušičce z důvodu zvýšeného rizika vzniku požáru.

 

  • Podprsenky - k podpoře a vyztužení využívají gumu a měkké textilní vlákno. Bohužel vysoké teploty v sušičce tyto materiály rozkládají a rychle ničí tvar podprsenek. Problémy mohou způsobit i kovové kostice, které by se mohly při sušení zlomit nebo uvolnit a poškodit sušičku. Z těchto důvodů podprsenky raději sušte na vzduchu.

 

  • Batohy a nákupní tašky - pokud nejsou vyrobeny ze 100 % bavlny, tak sušičku vynechejte. Vysoká teplota může způsobit roztažení nebo deformaci vnějších či vnitřních materiálů.

 

  • Kůže, semiš či umělá kůže - při vložení do sušičky hrozí deformace nebo popraskání. Raději tyto materiály sušte na vzduchu mimo dosah slunečních paprsků.

 

  • Hedvábí, krajky a jemné prádlo - vysoká teplota může způsobit krepatění látky, a proto by tyto materiály nikdy neměly přijít do sušičky. Největší nebezpečí hrozí u zipu, který má tendenci zachycovat látky a vytvářet díry.

 

  • Sportovní oblečení - jak jistě víme je vyrobeno ze syntetických vláken, které odvádějí vlhkost při cvičení a jsou pružné. K udržení jejich tvaru a vodoodpudivých vlastností se sušičce raději vyhněte.

 

  • Tenisky - při vložení do sušičky hrozí oddělení podrážek a poničení materiálu, ze kterého jsou boty vyrobeny.

 

  • Svetry - jsou vyrobeny z pletené příze, a tak při použití sušičky mohou ztratit svůj tvar. Tkanina se vlivem vysoké teploty smrští či roztáhne a hrozí zvýšení žmolkovitosti.

 

  • Koupelové podložky - gumová protiskluzová vrstva se může rozdrobit či roztavit.

 

  • Plavky – elastická vlákna se mohou v sušičce roztáhnout, což by poškodilo vzhled i tvar vzhled plavek.

 

  • Punčochy a silonky – předejděte jejich smrštění nebo zachycení v sušičce a sušte je na čerstvém vzduchu.

 

Dejte si také pozor na oblečení s potiskem, flitry, zipy či kovovými cvoky nebo na kožešinu a přírodní vlnu. Ani jedno nepatří do sušičky. Před sušením nezapomeňte vyprázdnit kapsy, ať v nich nezůstanou papírové kapesníky, žvýkačky nebo třeba peníze.

 

Vyzkoušejte ubrousky do sušičky

Pokud vám prádlo ze sušičky nevoní, pak je ideálním řešením použití voňavých ubrousků do sušičky. Kromě zvýšení hebkosti a provonění prádla, ubrousky eliminují statickou elektřinu, která vzniká sušením.

Při sušení prádla v sušičce vždy použijte jeden až dva ubrousky. Po ukončení cyklu vyhoďte ubrousky do koše. Doporučujeme použití ubrousků americké značky Coccolino Intense. Balení obsahuje 20 kusů ubrousků, které zaručují mimořádně krásnou a dlouhotrvající vůni.

 

Další vůně do sušičky

  • Sprej do sušičky – sprej kromě navonění slouží také ke snížení elektricity prádla
  • Éterické oleje – zmírňují pomačkání prádla a hezky jej provoní. Doporučují se nakapat ne přímo na oblečení.
  • Tuhé osvěžovače – jsou ekologičtější a vydrží až kolem 20 sušících cyklů. Výběr je však zatím poměrně malý.
  • Tekuté osvěžovače – mají dlouhou výdrž, můžete si nastavit intenzitu dávkování. Jejich použití je ale omezeno jen na některé konkrétní modely sušiček.