Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Čím si sušit ruce na WC? Vyberte si ten nejvhodnější typ vysoušení

Vybíráte, jaká metoda vysoušení rukou bude ta nejlepší na toalety pro hosty či zaměstnance do vaší kanceláře, restaurace nebo jiné firmy? Pojďme se společně podívat a vyhodnotit, který typ vysoušení rukou je nejvhodnější. V takovém srovnání hrají důležitou roli tři základní faktory. Tyto faktory jako ekologické hledisko, hygiena i ekonomické náklady si v tomto článku vyjasníme a porovnáme.

 elektricky-vysousec-rukou

Praktické pomocníky k osušení rukou dělíme na elektrické vysoušeče, papírové ručníky a látkové ručníky. Všechny tři způsoby vysoušení vaše ruce nejen vysuší, ale také zajistí závěrečný krok ve správné hygieně.

A proč je vůbec osušení rukou opravdu důležitou součástí naší každodenní hygieny? Měli bychom vědět, že na mokrou pokožku se bakterie a viry přenesou mnohem snadněji než na suchou. Stejně tak mohou na mokrých rukou, i po 20vteřinovém mytí, ještě zůstat zbytky bakterií a virů a určitě je nechcete roznášet po okolí.

Papírové ručníky

Použití papírových ručníků je velice snadné a rychlé, stejně jako jejich doplňování. Velmi rychle snižují zamoření bakteriemi či vlhkost rukou. Přispívají k lepšímu dodržování hygienických předpisů, a proto jsou v podnicích velice oblíbené. Jen málokdo ví, že na celkové osušení rukou stačí pouze jeden kus papíru.

  • Z ekonomického hlediska jsou preferovány díky jejich snadné instalaci do zásobníků a pohodlnému použití. Nicméně je zde nutnost pravidelného doplňování zásob papírových ručníků
  • Výhodou z ekologického hlediska může být typ papíru, který je plně recyklovatelný. Naopak nevýhodou je vznik odpadu při vysoušení rukou.
  • Vysoká efektivita a rychlost odstranění vlhkosti a mikroorganismů z kůže zajišťuje výhody z hlediska hygienického. Nevýhodou může být možnost kontaminace ze špatně zlikvidovaných ručníků po použití.

 

Látkové ručníky

Obecně je vysoušení rukou látkovými ručníky považováno za jednu z nejúčinnějších metod. Studie zjistily, že snižují až 96% vlhkosti rukou za 10 sekund a 99% za 15 sekund. Některé výzkumy také poukazují, že 10 sekund sušení látkovým ručníkem se rovná 45 sekundám sušení rukou v horkovzduchu.

  • Z hygienického hlediska představují nejmenší riziko kontaminace rukou. Zabraňují poškození tkání, a tak jsou v sušení pokožky šetrnější variantou.
  • Aby bylo sušení látkovými ručníky skutečně hygienické, je třeba použít každý ručník jen jednou. Alternativou je ručníková role do automatu, kde se potupně odvíjí čistý ručník a použitá část je automaticky vtažena dovnitř. V takovém případě je třeba dbát na funkčnost automatu a doplňování čistých rolí. Opětovné používání mokrých ručníků, určitě není z pohledu hygieny vhodné.
  • Z ekonomického hlediska mohou být výhodnější než papírové ručníky, je však třeba počítat i s náklady na praní, které budou značně individuální a také s náklady na obměnu vysloužilých ručníků.
  • Z ekologického hlediska jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí, a to díky jejich opakovanému použití. To zabraňuje plýtvání a šetří přírodní zdroje. Znečištění vody při výrobě a praní je nižší než to od papírových ručníků. Látkové ručníky také při samotném vysoušení nejméně znečišťují okolní prostředí.

 

Elektrické vysoušeče

Někteří výrobci označují elektrické vysoušeče za stejně účinné v odstraňování vlhkosti a snižování počtu mikroorganismů jako je tomu u papírových ručníků. Nicméně některé studie dokazují vyšší počty mikrobů na rukou při jejich použití. Obecně jsou označovány za nejpomalejší v odstraňování vlhkosti.  

Na trhu nalezneme dva typy běžně dostupných elektrických přístrojů na vysoušení rukou – vysoušeč tryskový nebo teplovzdušný.

  • Vlhkost z rukou odstraňují odpařováním, a proto se z ekologického hlediska považují za lepší pro životní prostředí než ručníky papírové. Jejich používáním však dochází k riziku kontaminace ovzduší. Proto jsou považovány za nevhodný způsob vysoušení rukou na pracovištích s vyššími hygienickými nároky jako je například zdravotnictví či restaurace.
  • Výhodou z ekonomického hlediska je to, že se nemusí doplňovat papírové ručníky a nevýhodou může být větší počáteční investice i nutnost pravidelného čištění či údržby přístrojů.
  • Z hygienického hlediska má nedodržení času vysoušení rukou za následek nedostatečně suchou pokožku, na které se nachází mnohem více mikrobů. Další nevýhoda nastává i v případě, kdy o sebe ruce ve vysoušeči třeme. To způsobuje zvýšení přenosu mikroorganismů. Výhodou může být možnost přednastavení času, který nám s automatickým vypnutím dá vědět, kdy proces vysoušení ukončit.

papirove-rucniky 

Sušení rukou vs bakterie a viry

Již víme, jak důležitý vliv má mytí rukou k zabránění šíření infekčních onemocnění. Jen málokdo si však uvědomuje, že stejně důležitou roli má i správné osušení rukou. V jisté míře nezáleží na tom, jaký vysoušeč zvolíte. Nezávislé studie totiž zjistily, že všechny zmíněné metody osoušení rukou mohou přenášet bakterie, viry či plísně do ovzduší. Viry způsobující infekční onemocnění (chřipku, herpes, průjem,...) mohou napadnout naši pokožku a zůstat na ní až po několik dní. Důležité je tedy dbát na správou techniku a dostatečné vysušení rukou.

Jaký způsob vysoušení je nejhygieničtějším?

Tryskové vysoušeče dokážou podle studie roznášet viry až 60krát více než vysoušeče teplovzdušné. Rychle cirkulující trysky doslova rozmetají viry do vzdálenosti až tří metrů. Z hygienického hlediska jsou lepší papírové ručníky. Ty sice také mohou šířit viry, ale riziko je o 1300krát menší. Rozptyl těchto virů je při použití papírových ručníků v průměru 190krát menší než u tryskových osoušečů.

Testy, které zjišťovaly rychlost sušení rukou, došly k jednoznačnému závěru. Látkové a papírové ručníky osuší ruce až třikrát rychleji než vysoušeče teplovzdušné. Naopak u tryskových byla zjištěna stejná rychlost sušení jako u ručníků papírových.

Studie také srovnávaly vzorky ovzduší po každém typu osušení rukou. Kolem tryskového vysoušeče bylo téměř 50krát více virů než kolem teplovzdušného. U papírových ručníků naopak 100krát méně než u jiných vysoušečů.

Závěrem

Z ekonomického hlediska vycházejí jako nejlepší volba elektrické osoušeče. Sice jsou nákladnější na pořízení, fungují však obvykle bez problémů a bez poruchy mnoho let. Z pohledu hygienického je zase nejlepší vybrat papírové ručníky, jelikož se do ovzduší vlivem foukání nerozšiřují choroboplodné zárodky, viry a bakterie. V tomto ohledu jsou na tom nejhůře tryskové vysoušeče, které za pomoci vzduchu rozptylují vodu a viry směrem nahoru a do stran, teplovzdušné vysoušeče oproti tomu ženou vzduch, vodu a bakterie směrem dolů. Při utírání do papírových ručníků je vyvinut nejmenší pohyb, a tudíž dochází i k nejmenší kontaminaci ovzduší.

  • Vysušením rukou se snižuje riziko přenosu infekce
  • Mnohem větší riziko přenosu bakterií hrozí z kůže, která je mokrá, a proto je sušení rukou nezbytná součást hygienických postupů
  • Účinné sušení rukou podporuje prevenci bakteriálních a virových onemocnění
  • Z hygienického hlediska jsou jednorázové papírové ručníky lepší než elektrické vysoušeče
  • Ve zdravotnictví a potravinářském průmyslu jsou papírové ručníky doporučeným způsobem osušení rukou
  • Tam, kde je boj a prevence v šíření nemocí na prvním místě je vhodné volit takové způsoby vysoušení, které zajišťují co nejmenší přenos virů.

 

papirove-rucniky-zz-skladane zasobniky-na-papirove-rucniky elektricky-osousec-rukou-nerez
Papírové ručníky>>  Zásobníky na papírové ručníky>>  Elektrické osoušeče>>