Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Jak snadno a účinně vyčistit spáry nejen v koupelně

cisteni-spar-v-koupelne

Zejména u spár mezi dlaždicemi v kuchyni a koupelně je třeba dokonalá hygiena. Udržovat dlaždice v perfektním stavu ovšem není jen tak. Spáry se čistí dost obtížně, časem tak zašednou nebo zežloutnou a umí nám zkazit celkový dojem jinak perfektního obkladu či dlažby. Nežádoucí zabarvení spár mají na svědomí nejen zažrané nečistoty, vodní kámen a usazeniny, ale velmi často také plísně. Pojďte se s námi podívat, čím vyčistit spáry v interiéru i exteriéru snadno a rychle.

Účinné čističe spár – jaké prostředky koupit?

1) Savo proti plísním

Savo proti plísním je tekutý přípravek ve spreji na bázi aktivního chloru, s mycími a dezinfekčními účinky na odstranění plísní, řas, kvasinek, virů a bakterií, které vytváří skvrny na okrajích umyvadla, kolem vany, ve sprchovém koutě, v okolí silikonového těsnění nebo ve spárách obkladů a dlažby. Je mírně parfémované, povrch vybělí a vydezinfikuje. Je vhodné na keramiku, dlažbu, obklady, smalt, plasty, laminát, akryl, vinyl, silikon, gumu, teflon, nerez, chromované povrchy, sklo, zrcadla, dřevo, zdivo, omítky a malby zdí interiéru i exteriéru. Díky všem těmto vlastnostem a schopnostem se Savo dlouhodobě osvědčuje právě jako účinný bělič spár.

2) Cleamen

Cleamen 442 podlahy kyselý je mycí a čisticí prostředek na podlahy a povrchy odolné kyselinám. Je to další způsob, jak vyčistit spáry v koupelně. Vhodný je jak na běžný úklid, tak i úklid po stavbě. Je silně koncentrovaný, používá se zředěný dle tabulky podle účelu použití. Prostředek nepění a je určen pro ruční i strojní stírání. Odstraňuje rez, vodní kámen, minerální usazeniny, které nejčastěji způsobují zabarvení cementových spár, díky tomu je vyčistí a navrátí jim jejich původní barvu. Poradí si i s protiskluzovou dlažbou a vyšlapanými místy v broušených a slinutých dlažbách.

3) Tekutý čistící písek

Tekuté písky se hodí především tam, kde jsou na spárách a kachličkách zaschlé mechanické nečistoty. Čistící písek naneste na dlažbu a spáry a nechte několik minut působit. Poté přijde na řadu drhnutí kartáčem či zubním kartáčkem. Následně dlažbu opláchněte vodou, hadrem setřete zbytky nečistot a písku a utřete do sucha.

1) Parní mopy

Parní mopy díky horké páře a tlaku vyčistí mastnotu a špínu ve spárách i bez chemie. Během čištění zahubí téměř 100% bakterií, což ocení i alergici. Perfektně nahradí a předčí klasický mop na mytí podlah. Obsluha je jednoduchá, ovládání je intuitivní. Parní mop KÄRCHER je úžasný čistič spár a venkovních ploch, hodí se na dřevěné i laminátové podlahy a kobercům vrátí nadýchanost i barvy.

2) Parní čističe

Parní čističe umožňují rychlé a maximálně účinné čištění podlah, povrchů, ale především spár a těžce přístupných míst pomocí páry. Vyčistí a dezinfikují i bez chemie tvrdé podlahy, dlaždičky, obklady, spáry, rýhy, kuchyňskou linku, sprchový kout i celou koupelnu. Parní čistič na spáry zničí až 99,99 % bakterií. Elektrický čistič spár, parní čistič KÄRCHER, má různé příslušenství a nástavce, což vám usnadní práci.

 

Babské rady a na čištění spár

1) Ocet a soda

Mezi prověřené babské rady patří ocet a soda. Vytvořte pastu, kterou nanesete do spár. Nechte nějaký čas působit a drhněte starým zubním kartáčkem. Nelze použít na injektážní spárovací hmotu, protože ocet reaguje s vápnem. Na silikonovou spárovací hmotu je octový roztok použitelný.

2) Kyselina citronová a soda

Smíchejte 1/2 šálku jedlé sody1/3 šálku kyseliny citrónové. Dolijte horkou vodu, směs naneste na spáry, nechte působit půl hodiny a drhněte menším kartáčkem se středně tvrdým vlasem.

3) Soda a bělidlo na prádlo

Při čištění spár mezi obkladačkami a dlažbou smíchejte 1/4 šálku bělidla na prádlo3/4 jedlé sody. Hmotu naneste jako čistič na spáry, nechte působit alespoň 30 minut a pak kartáčkem odrhněte.

4) Zubní pasta nebo odstraňovač laku na nehty

Dalším prostředkem, jak vyčistit zašlé spáry, je zubní pasta, současně provoníte i koupelnu. Při čištění spár v koupelně zkuste odlakovač, je účinný na zažranou špínu, hlavně ten s acetonem.

5) Čištění pomocí amoniaku

Spáry od plísně vyčistí zředěný vodný roztok amoniaku neboli čpavku. Způsobuje však při kontaktu s kůží podráždění. Je to silně leptavá směs. Dobře poslouží na čištění spár dlažby i čištění dřeva.

 spary-mezi-obkladackami

Prevence zašlých spár

  • Běžný úklid: pravidelně vysávejte nebo zametejte podlahu a utírejte prach a dlaždice včetně spár následně umyjte s použitím vhodných čistících prostředků
  • Minimalizace vlhkosti: v koupelně je třeba zajistit kvalitní odvětrání a také vytírat podlahy do sucha, zkrátka postupovat tak, aby nadbytečná vlhkost nedala šanci vzniku plísní..
  • Používejte kvalitní úklidové utěrky a mopy z mikrovlákna

 

Na co si dát pozor

Na čištění spáry v dlažbě nepoužívejte ostré nástroje, ať neporušíte povrch. Dejte si pozor také na chemické látky ve vyšší koncentraci mohou poškodit nejen samotnou spáru, ale také okolní povrch. Vždy se proto řiďte pokyny výrobce, dodržujte doporučené dávkování či ředění a používejte ochranné pomůcky. Čistící prostředek ideálně nejprve vyzkoušejte na malé a méně viditelné ploše.

Tip na závěr: Pokud jste vyzkoušeli všechny postupy i prostředky na čištění spár, ale s výsledkem nejste stále spokojeni, ještě vám zbývá poslední možnost a tou je spáry přespárovat.