Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Jak vyčistit myčku na nádobí?

jak-vycistit-mycku

Ačkoliv se to může zdát nelogické, i myčka se časem zašpiní, a kolikrát více, než byste čekali. Pokud z ní vytahujete zapáchající nádobí, už není na co čekat a do čištění byste se měli pustit ihned. Ideální však je, když s čištěním neotálíte až do této chvíle. Raději se mu věnujte pravidelně. Nádobí ve dřezu přece také neumýváte špinavou houbičkou. V myčce, zejména na těsnění dvířek nebo v odtokovém filtru, se drží spousta bakterií. Velice dobře se jim zde daří, jelikož uvnitř myčky bývá teplo a vlhko. Co s tím?

Co se v článku dočtete:

 

filtr A TRYSKY je třeba vyčistit ručně

Manuálně si budete muset poradit s tryskami myčky, tedy se dvěma pohyblivými rameny. Jedno najdete pod vrchním košem a druhé na spodku myčky, jejich úkolem je rozstřikovat vodu po celém prostoru myčky a oplachovat nádobí. Bohužel se v nich mohou zachytávat zbytky jídla a jiné nečistoty. Zkuste je tedy vytáhnout a vyčistit vodou s trochu přípravku na nádobí. V mechanickém očištění vám pomůže třeba zubní kartáček nebo kartáč na nádobí.

Také zanesený filtr je třeba vyčistit manuálně, a to následovně:

  1. Vysuňte spodní koš myčky a vyndejte filtr (některé jsou šroubovací).
  2. Filtr se obvykle skládá z několika částí, ty rozložte.
  3. Filtr i sítko opláchněte pod teplou vodou, opět je možné použít trochu přípravku na nádobí a saponát.
  4. Vraťte filtr do myčky. Toto je důležité, myčka se nesmí pouštět bez filtru.

 

Na vyčištění pomohou čističe myčky

Kromě výše popsaného manuálního čištění existuje ještě další způsob, jak vyčistit myčku, který byste měli také aplikovat. Tentokrát si k tomu vezměte na pomoc účinné čističe myčky. Na trhu jich seženete spoustu, pojďme se podívat na jejich jednotlivé druhy.

Čisticí tablety

Tablety jsou na použití asi nejjednodušší a tradičně také nejprodávanější. Nevýhodou je, že kvůli nim musíte spouštět extra mycí cyklus.

  1. Myčku zcela vyprázdněte.
  2. Tabletu vložte na dno myčky.
  3. Spusťte mycí cyklus s vyšší teplotou.

 

Ještě před tím si ale vždy přečtěte návod na konkrétním výrobku, některé tablety jsou účinné například i při nižších teplotách.

Čisticí kapsle

Jsou podobné jako čistící tablety, některé ovšem fungují tak, že kvůli nim nemusíte pouštět extra mycí cyklus. Používají se totiž přímo při mytí nádobí. Tabletu vložíte přímo do prostoru myčky. Současně použijete přípravek do myčky, který běžně používáte k mytí nádobí a spustíte myčku. O nádobí mít strach nemusíte čistící kapsle mu nijak neublíží.

Tekuté čisticí prostředky

Další odpovědí na otázku, čím vyčistit myčku, jsou tekuté přípravky. Mají speciální složení, které dokáže rozpouštět vodní kámen a odstranit mastnotu i nánosy špíny. I zde se řiďte návodem na konkrétním výrobku. Obvykle se však používají v prázdné myčce bez nádobí. Do myčky se umisťuje celá lahvička s prostředkem a spustí se mycí program na nejvyšší teplotu. Obsah lahvičky se postupně uvolňuje v průběhu celého mycího cyklu, tím je dosaženo maximálního účinku čistění.

cista-mycka

babské rady, ČÍM VYČISTIT MYČKU

Vytáhli jste špatně umyté nádobí z myčky, ale nemáte doma po ruce žádný čisticí přípravek? Určitě doma budete mít aspoň ocet, případně sodu. Ty se na čištění myčky dají také použít.

Jak vyčistit myčku octem:

  1. Vyrovnejte všechno nádobí z myčky.
  2. Na horní rošt položte misku nebo odměrku naplněnou cca litrem octa
  3. Nechte proběhnout mycí cyklus na nejvyšší teplotu.

 

Jak vyčistit myčku sodou:

  1. Vykliďte nádobí z myčky.
  2. Na dno myčky nasypte asi hrnek sody.
  3. Zapněte mycí cyklus s vyšší teplotou.

 

Tyto babské metody obvykle fungují proti zápachu, ovšem nemají tak dobré schopnosti, v rozpouštění nečistot a usazenin, jako kupované přípravky.

Jak bojovat proti zápachu z myčky

Jestliže zápach z myčky přetrvává, možná by nebylo na škodu změnit svoje návyky. Například není vhodné v myčce dlouho nechávat špinavé nádobí. Dále je dobré nechávat myčku pootevřenou, aby vždy dokonale vyschla. V neposlední řadě může pomoci kupovaná vůně do myčky.

Jak často myčku čistit?

Po každém použití myčky odstraňte zbytky jídel, které zůstaly na dně myčky. Zabráníte tím vzniku zápachu. Aspoň jednou týdně byste měli houbičkou zevnitř otřít dvířka myčky a především těsnění. Jednou týdně je doporučováno i výše popsané čištění filtru. Jednou za měsíc je dobré použít čisticí tabletu či jiný čistící přípravek. Podle potřeby otírejte také dvířka myčky zvenčí včetně ovládacího panelu. Pokud je povrch myčky nerezový použijte speciální přípravek na nerez, který pomůže odstranit šmouhy, otisky prstů a dodá nerezovému povrchu lesk.

Tip na závěr: Pravidelným čištěním myčky nejen zvyšujete její efektivitu při mytí nádobí, ale také prodlužujete životnost samotného spotřebiče. Pro maximální účinnost myčky a dokonale čisté nádobí používejte kvalitní mycí prostředky vhodné do myčky a nezapomínejte pravidelně kontrolovat a doplňovat sůl a leštidlo