Chcete slevu 3% na celý nákup po celý rok? Klikněte na Přihlášení a proveďte REGISTRACI. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Jak nejlépe a nejúčinněji vyčistit koberec?

cisteni-koberce 600x400

Co se v článku dočtete:

 

Koberce dodají interiéru na útulnosti a dokážou perfektně izolovat chlad od podlahy. I když je pravidelně vysáváte, po nějaké době jejich svěží barva zajde a kobercový vlas se sešlape. Pokud nechcete hned kupovat koberec nový a chcete se z něj těšit ještě nějakou dobu, bez toho, aby vás rozčilovaly fleky nebo zašlá barva, vrhněte se do jeho čištění. Ocení to i alergici ve vaší domácnosti. Nečištěný koberec se stává rájem roztočů, které mohou citlivým jedincům způsobit řadu zdravotních potíží.

Existuje mnoho způsobů, jak vyčistit špinavý koberec. Záleží, jestli ho chcete vyčistit celý nebo vás trápí lokální skvrna třeba od vína, kávy, vosku nebo jídla. Na výběr máte suché nebo mokré čištění, domácího ručního nebo strojního a v neposlední řadě je možné nechat si koberec odborně vyčistit koberec profesionální firmou.

Suché ruční domácí čištění koberců

Suchá metoda čištění koberců bývá oproti mokrému čištění šetrnější a neničí vlákna. Silně zašpiněné koberce přitom můžeme ošetřit několikrát za sebou.  Odpadá zde potřeba složité sušení mokrého koberce. Jedná se o velmi oblíbenou a často používanou metodu čištění, jak celého koberce, tak i lokálních skvrn. Na čištění používáme práškový čistič na koberce, který naneseme na koberec nebo skvrnu, necháme podle pokynů na návodu působit a poté prášek z koberce vysajeme. Postup opakujeme podle úrovně znečištění.
Výhodou je rychlý efekt a možnost koberec okamžitě po vysátí čističe používat. Práškové čističe kromě čištění skvrn absorbují i nepříjemné pachy.

Mokré ruční čištění koberců

Na mokré čištění koberců se používají speciální šampony na koberce, které se ve většině případů míchají s vodou. U mokrého čištění je nutné vhodně zvolit přípravek, aby nedošlo k poškození koberce. K dostání jsou speciální čisticí prostředky na koberce z přírodních materiálů a na koberce z umělého vlasu. Před aplikací je potřeba ochránit podlahu pod kobercem, zejména pokud je dřevěná nebo laminátová. Vlhkost, která při tomto čištění vzniká, by podlahu mohla poškodit.

Prostředek nanášíme na koberec podle návodu. Používejte jen určené množství a zbytečně koberec nevlhčete. Koberec by po údržbě měl zůstat pouze vlhký, nikoli promočený. Zejména pokud jde o koberec, který máte v místnosti položený na celé ploše a nemůžete ho nechat vyschnout venku. Pro zvýšení účinnosti na lokálních místech použijte při aplikaci přípravku a jeho zapracování do koberce kartáč. Přípravek se tak lépe dostane ke skvrně a finální výsledek bude výraznější. Když koberec uschne, důkladně ho vysajte vysavačem.

Jakou metodu zvolit a jak při čištění postupovat?

Mokrá metoda čištění je vhodnější pro koberce ze syntetických materiálů, jako je polypropylen, polyamid, polyester nebo polyakryl. Na čištění koberců z přírodních vláken jako bavlna, hedvábí a vlna je lepší použít suchou metodu čištění. Pokud si chcete být jistí, že koberec čištěním neponičíte, zkuste přípravek vyzkoušet na malém kousku nebo na místě, které není vidět.

Jak ručně svépomocí vyčistit koberec? A jak při čištění koberce na sucho nebo na mokro postupovat?

  • Koberec důkladně vysajte
  • Přečtěte si návod na čisticím prostředku
  • Aplikujte prostředek podle návodu
  • Nechte přípravek působit, při mokrém čištění také uschnout
  • Koberec opět důkladně vysajte
  • V případě potřeby postup zopakujte

Domácí strojové čištění koberců

Pokud se chystáte vyčistit celý koberec nebo dokonce všechny koberce v domácnosti, vyplatí se na čištění využít nějakého vhodného pomocníka. Na výběr máte dvě možnosti. Tou první je při pořizování vysavače, zvolit vysavač, který je kromě suchého vysávání vybaven i možností mokrého vysávání. Druhou možností je zakoupení nebo vypůjčení speciálního extraktoru na čištění koberců a čalounění.

Čištění extraktorem, je hloubkové čištění mokrou cestou. Tato metoda čištění je efektivnější než běžné mechanické čištění nebo ruční tepování. Při extrakčním čištění textilií, čalounění a koberců je čištěná plocha proplachována proudem vody s čisticím prostředkem. Výkonné sání vysává vodu zpět, čištěný materiál je pak pouze mírně vlhký. Povrch je šetrně vyprán, nedochází ke zbytečnému opotřebování a vytrhávání vlasu.

Extrakčním čištěním koberců odstraníte skvrny, prach, mastnoty, zašlapané nečistoty i nepříjemné pachy.

Pokud vlastníte skutečně vzácný koberec nebo vlněný koberec, který byste neradi neodborným čištěním zničili, raději svěřte čištění koberce odborníkům.

 cisteni_koberce_2 600x400

Profesionální čištění koberců odborníky

Specializované firmy mají koberec vyčištěný během pár desítek minut. Díky praxi, profesionálním přístrojům i přípravkům, vyčistí koberec opravdu důkladně do hloubky a bez následných šmouh. Do péče jim můžete svěřit i drahé kousky z přírodních materiálů.

Osvědčené babské rady na čištění koberců a čištění koberců bez chemie


Máte raději osvědčené rady našich maminek a babiček? Zkuste použít k čištění skvrn na koberci jedlou sodu, kyselinu citronovou, prášek do pečiva nebo přípravek na nádobí.

  • Přípravek na nádobí – slouží jako první pomoc téměř při jakékoli skvrně. Podařila se vám rozlít na koberec polévka, otřely si o koberec děti mastné a špinavé ruce? Sáhněte po přípravku na nádobí, jako první pomoc funguje skvěle.
  • Prášek do pečiva – účinný pomocník na špínu na koberci. Rozsypte ho na koberec, nechte působit nejlépe přes noc a pak důsledně vysajte.
  • Kyselina citronová – poradí si s čárami od pastelek, propisky nebo fixy. Smíchejte kyselinu citronovou s vodou, vetřete jí do koberce a nechte působit. Místo pak důkladně vymyjte vlhkou houbičkou a vysušte.
  • Jedlá soda – univerzální pomocník v domácnosti, která si poradí s kdejakým problémem. Jedlá soda čistí, dezinfikuje a zároveň absorbuje nechtěný zápach. Vhodná je i na mastné skvrny. Jedlou sodu můžete použít i na rozjasnění zašlých barev. Nasypte sodu na skvrnu nebo jí aplikujte na celý koberec, šetrně ji vpravte do koberce, nechte působit nejméně přes noc a pak důkladně vysajte.
  • Ocet – pokapali jste koberec červeným vínem nebo ovocnou šťávou? Rozmíchejte ocet s vodou v poměru 1:3. Roztok nastříkejte na skvrnu, položte na ni vlhký hadřík a zažehlujte, dokud skvrna nezmizí.
    Na hluboké a zaschlé skvrny si připravte pastu, na kterou použijete lžíci octa a lžíci kukuřičného škrobu. Pastu vetřete do kobercových vláken pomocí suchého hadříku. Nechte den až dva působit, poté vysajte.
    Skvělým pomocníkem na skvrny je i kombinace octa a jedlé sody. Vezměte ocet, postříkejte s ním flek na koberci, nasypte na něj jedlou sodu a nechte bublat. Koberec poté setřete vlhkým hadrem.
  • Sůl – pomocí soli dostanete z koberce špínu a nečistoty. Nasypte sůl na koberec, nechte alespoň půl hodiny působit a pak koberec důkladně vysajte.

Různé skvrny na koberci - Jak je vyčistit?

Zásadou pro úspěšné vyčištění specifických fleků je s čištěním moc neotálet. Především skvrny od tekutin lze odstranit nejlépe, dokud jsou ještě čerstvé. Nenechávejte je proto zbytečně zaschnout, měli byste s jejich následným čištěním více práce. Skvrnu čistěte od okraje do středu. Nikdy ne naopak.

  • Jak vyčistit na koberci fleky od krve?

Jak na fleky od čerstvé krve? Na pomoc si vezměte savé papírové utěrky a snažte se co největší množství krve odsát. Pak místo vymyjte studenou vodou, nepožívejte teplou. Teplá voda by způsobila, že se krev srazí a skvrna by se vám nepodařila dokonale odstranit. Na odolné skvrny požijte k vymývání roztok čpavku.

Jak na skvrny od zaschlé krve? Zaschlou krev se pokuste nejprve rozmočit studenou vodou. Jakmile se skvrna začne rozpouštět, odsávejte vlhkost papírovými utěrkami. Skvrnu posypte solí a nechte hodinu, až dvě působit. Sůl vymyjte vlhkým hadrem. Postup opakujte, dokud se vám nepodaří flek rozmočit a skvrnu odsát.

  • Jak vyčistit koberec od červeného vína a ovocných šťáv?

Koberec a flek od vína, kdo by se s tímto problémem už nesetkal. Jako první vezměte na pomoc papírové utěrky. Snažte se co nejvíce tekutiny odsát. Čím více se vám toho podaří odsát, tím lépe. Skvrny neroztírejte, ať je nerozšíříte na okolní vlákna koberce. Aplikujte čisticí prostředek a skvrnu čistěte od okraje do středu. Tekutinu z koberce opět vysušte savou textilií nebo papírovými utěrkami.

  • Jak vyčistit z koberce vosk?

Narozeninová oslava, dort se svíčkami a vosk nakapaný na koberci. Stane se to i těm nejopatrnějším. Důležité je nepanikařit a zachovat chladnou hlavu. Vosk nechte ztuhnout, nesnažte se ho ihned po ukápnutí vytírat. Akorát byste vše zhoršili. Připravte si na pomoc žehličku a papírové ubrousky. Žehličku zapněte na mírný stupeň, papírové utěrky položte na kapky vosku a přejíždějte žehličkou. Vosk se začne pomalu rozpouštět a do savého materiálu se krásně vsaje. Opakujte tak dlouho, dokud skvrna nezmizí.

  • Jak vyčistit koberec od žvýkačky?

Pokud máte na koberci nalepenou žvýkačku, vezměte si na pomoc kostky ledu nebo třeba mraženou zeleninu. Kostky ledu vložte do igelitového sáčku a položte na žvýkačku. Zmrzlá žvýkačka se dá z koberce snadno vydrolit nebo seškrábnout příborovým nožem.

  • Jak vyčistit koberec od jídla?

Na mastné skvrny od jídla, použijte chemický čistič na koberce nebo směs octa a jedlé sody. Nejprve, ale zkuste co nejvíce mastnoty odsát papírovou utěrkou. Poté na skvrnu aplikujte čistič, nechte působit a pak setřete vlhkým hadrem nebo houbičkou. Zbylou tekutinu vysušte suchým hadrem nebo kuchyňskými utěrkami.

  • Jak vyčistit koberec od kávy?

Rozlitou kávu na koberci nejprve vysajte suchým hadrem nebo papírovými utěrkami. Zbytek skvrny vymyjte studenou vodou a následně posypte sodou, solí, pokapejte citronovou šťávou nebo použijte čistič na koberce a nechte působit. Zbylou vlhkost vysušte a po uschnutí koberec vysajte.

  • Jak vyčistit koberec od čerstvé kočičí a psí moči?

Čím dříve začnete nehodu po vašem zvířecím miláčkovi čistit, tím lépe. Nejprve se snažte co nejvíce tekutiny vysušit. Pokud to jde, nadzvedněte koberec a vysajte případnou tekutinu i pod ním. Čím více tekutiny takto odstraníte, tím lépe. Zbavíte se tím i většiny zápachu.

Na následné čištění, použijte nejlépe specializovaný čisticí prostředek k odstraňování zvířecí moči. Přípravek často obsahuje i enzymatické složky odstraňující zápach. Pokud přípravek tyto složky neobsahuje, použijte po vyčištění odstraňovač zápachu. Při čištění postupujte podle návodu na přípravku.

  • Jak vyčistit koberec od zaschlé kočičí a psí moči?

V případě, že objevíte zaschlou zvířecí moč na koberci, pokuste se jí nejprve vymýt studenou vodou. Na skvrnu pomalu lijte vodu od kraje ke středu a tekutinu vysávejte papírovými utěrkami. Poté, co se vám podaří co nejvíce zaschlé moči rozředit a vysát, postupujte v čištění stejně, jako by se jednalo o čerstvou zvířecí moč.

  • Jak vyčistit koberec od zápachu?

Pokud potřebujete vyčistit koberec od zápachu a není možné koberec vzít ven na sluníčko, použijte speciální odstraňovač zápachu na koberce. Zápach lze odstranit i jedlou sodou. Sodou posypte koberec, vpracujte jí do koberce kartáčkem a nechte působit alespoň přes noc. Buďte šetrní, ale snažte se, aby se soda dostala co nejhlouběji do koberce. Koberec pak důkladně vysajte.

Tipy na závěr

Na suché čištění můžeme použít běžně dostupné kuchyňské přípravky nebo můžeme sáhnout po vysoce účinných suchých prášcích na čištění koberců. Pokud se rozhodneme pro ruční mokré čištění, opět můžeme sáhnout do kuchyně, nebo můžeme zvolit některý prostředek na mokré čištění koberců a skvrn jakým je například Dr. House na ruční čištění koberců. Tento přípravek si poradí s hluboko usazenými skvrnami. Je vhodný na skvrny způsobené mastnotami, rostlinnými barvivy, krví, kávou, zvířaty.
V případě, že máte doma hodně koberců, vyplatí se na čištění pořídit speciální extraktor, třeba od oblíbené značky Kärcher. Extraktory společně s šampony na čištění čalounění a koberců mají širokou možnost použití. Vyčistíte jimi koberce, křesla, sedací soupravy, autosedačky i čalounění v autě. Osvědčenými šampony do extraktorů jsou výrobky Cleamen nebo třeba Relaese.

Nechce se vám čištěním koberců zabývat? Pozvěte si odbornou firmu. Odborná firma je vybavena profesionálními čisticími stroji na koberce a čalounění s bohatým příslušenstvím. Údržbu a čištění koberce tak zvládnou za pár desítek minut.

Nevíte si rady? Kontaktujte nás, rádi vám poradíme, jaký čistič na koberce nebo jaký stroj si máte pro vaše potřeby pořídit.